Вироблення інсуліну після білків і жирів може бути більшим, ніж після вуглеводів


Результати нового дослідження кидають виклик існуючим уявленням про секрецію інсуліну. Прийнято вважати, що основним фактором секреції інсуліну є глюкоза, що виробляється під час розщеплення вуглеводів. Експеримент канадських учених це спростовує, доводячи, що в деяких випадках білки і жири чинять сильніший вплив.

Експеримент проводили на зразках острівцевих клітин підшлункової залози, що виробляють інсулін. Вчені з Університету Британської Колумбії оцінили секрецію інсуліну у відповідь на вуглеводи (глюкоза), білки (амінокислоти) і жири (жирні кислоти) і дійшли висновку, що в деяких випадках облік споживання жирів і білків не менш важливий, ніж вуглеводів.

Результати показали, що вироблення інсуліну, який регулює рівень цукру в крові, набагато динамічніше та індивідуальніше, ніж вважалося досі. Крім того, вперше встановлено, що існує підгрупа населення, яка гіперчутлива до жирної їжі.

“Дивно бачити такі значущі відмінності: у деяких людей була сильна реакція на білки, а в інших на жири. Такого ніколи раніше не спостерігалося”, – заявив автор роботи Джеймс Джонсон.

За його словами, результати важливо враховувати для розробки індивідуального плану харчування для кращого контролю рівня цукру в крові, завдяки чому можна буде керувати цілою низкою захворювань: від діабету й ожиріння до раку.

У перспективі планується використовувати генетичні тести, щоб визначати вплив макронутрієнтів на реакцію інсуліну. На їхній основі складатиметься індивідуальна дієта залежно від цілей і наявності захворювань.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *