Прийом полівітамінів не знижує, а підвищує ризики ранньої смертності


У рамках 20-річного дослідження, що охопило 390 тис. осіб, вчені виявили, що вживання полівітамінів не знижує ризики ранньої смертності. Вони не помітили захисних властивостей вітамінів для зниження ризиків розвитку раку, хвороб серця та інших діагнозів. Ба більше, виявилося, що ризики для здоров’я з поки нез’ясованих причин навіть зростають.

by @vecstock

Багато людей приймають полівітаміни в надії поліпшити здоров’я. Оскільки короткострокові дослідження про користь вітамінів пропонують суперечливі результати, вчені впродовж двох десятиліть спостерігали за 390 тис. осіб, відстежуючи їхній спосіб життя і стан здоров’я. Висновки опубліковані на сайті Національного інституту досліджень раку в США.

Виявилося, що ризики ранньої смертності не були нижчими у людей, які щодня приймали полівітаміни. Навпаки, вчені відзначили 4% підвищення ризиків, яке поки складно пояснити. Як одну з гіпотез розглядають потенційну шкоду полівітамінів на тлі розвитку в організмі важкого захворювання. Крім того, серед учасників не було відмінностей у ризиках розвитку раку, хвороб серця і судин, включно з інсультом і аневризмою.

За словами професора Ніла Барнарда з Університету Джорджа Вашингтона, замість вживання полівітамінів потрібно їсти здорову їжу, яка забезпечує широкий спектр мікроелементів, макроелементів і клітковини, обмежуючи водночас насичені жири і холестерин.

Тим часом за бажання підтримати здоров’я вітамінами слід попередньо оцінити їхній дефіцит в організмі за допомогою лабораторних тестів, після чого рекомендується вживати тільки ті, в яких виявили нестачу.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *