За допомогою дієти можна викликати підвищену активність імунітету


Учені Сіднейського Університету показали на мишачих моделях, що дієта може впливати на імунітет. В експериментах з білковою дієтою вчені показали, що мікробіота кишківника активується і викликає імунну відповідь. Причому в активності імунної системи є і хороша сторона – вона бореться з патогенами, і погана – вона може спровокувати аутоімунні захворювання.

Image by Skica911 from Pixabay

Ще недавно здавалося, що від дієти імунітет не залежить. Виявляється вони пов’язані, та ще й як міцно

Дослідження Сіднейського університету показало, що дієта з високим вмістом білка може змінити мікробіоту кишківника, викликаючи імунну відповідь. Дослідники говорять, що отриманий результат наближає нас до розуміння того, як дієта впливає на здоров’я кишківника та імунітет.

“Наша робота зосереджена на тому, як трильйони бактерій, що населяють кишківник, впливають на імунну систему, – каже доцент Лоуренс Масіа з Університетського центру Чарльза Перкінса. – Наша кінцева мета – зрозуміти, як ми можемо маніпулювати бактеріями для оптимізації здоров’я, і ми знаємо, що один із найпростіших способів змінити мікробіоту – змінити дієту”.

Збудити імунітет – і добре, і погано

У дослідженні, опублікованому у Nature Communications, команда використала складне моделювання для вивчення впливу на мишей 10 дієт із різним складом макронутрієнтів – білків, жирів і вуглеводів.

Учені виявили, що дієта з високим вмістом білка змінила склад і активність мікробіоти кишківника.

Схема впливу білкової дієти на імунітет

У мишей, які отримували дієту з високим вмістом білка, збільшилося виробництво бактеріальних позаклітинних везикул, своєрідних бульбашок, що містять бактеріальну інформацію – ДНК і білок. Організм став розглядати цю активність, як загрозу, і активував імунні клітини, які проникли в стінку кишечника.

Хоча ще рано говорити про застосування цих результатів до людей, дослідники зазначають, що активація імунної системи може виявитися як хорошою, так і поганою новиною.

“Збільшуючи кількість антитіл у кишечнику, ви можете отримати сильний захист від потенційних патогенів, наприклад, сальмонели, але, з іншого боку, активована імунна система може означати, що ви наражаєтесь на підвищений ризик коліту (запальне захворювання товстої кишки) або автоімунних захворювань, таких як хвороба Крона”, – сказав провідний автор роботи Цзянь Тан.

На думку вчених, результати узгоджуються з впливом сучасних дієт на населення: у західному світі, де більш поширена білкова дієта, спостерігається нижчий рівень шлунково-кишкових інфекцій, але вищий рівень хронічних захворювань.

Натхнення: www.popmech.ru



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *