Дослідження мікробного складу мікрохвильових печей виявило наявність різних бактерій, деякі з яких можуть бути небезпечними для здоров’я людини, а інші — перспективними для біотехнологій.
Іспанські вчені з Університету Валенсії та компанії Darwin Bioprospecting Excellence S.L. вперше дослідили бактеріальне середовище всередині мікрохвильових печей у різних умовах використання. Вони зібрали зразки з 30 приладів: з домашніх кухонь, приміщень загального користування та лабораторій. У результаті дослідження було виявлено 747 родів бактерій, найпоширенішими з яких були Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria та Bacteroidetes.
У приладах для загального користування та на домашніх кухнях мікробіом був схожим на мікрофлору інших кухонних поверхонь, хоча й мав свої унікальні штами. Деякі з виявлених бактерій, такі як Klebsiella, Enterococcus і Aeromonas, можуть викликати інфекції у людей, тому вчені радять регулярно дезінфікувати мікрохвильові печі.
Лабораторні мікрохвильовки містили мікроби, стійкі до екстремальних умов, таких як мікрохвильове випромінювання та високі температури. Бактерії роду Nonomuraea та інші стійкі штами можуть бути використані в промислових процесах, де потрібні мікроорганізми з особливими адаптаційними властивостями.