Дослідження тривалістю понад десять років показало, що низьковуглеводна дієта значно підвищує ризик розвитку цукрового діабету другого типу.
У дослідженні взяли участь майже 40 тисяч людей віком від 40 до 60 років, за якими спостерігали від 10 до 17 років. Вчені відстежували їхній раціон та стан здоров’я, зокрема рівень споживання вуглеводів, та його зв’язок із розвитком цукрового діабету другого типу. Результати показали, що дієти з низьким вмістом вуглеводів (близько 38% раціону) збільшують ризик розвитку діабету на 20% порівняно з тими, у кого вуглеводи становили 55% раціону.
Основною причиною підвищеного ризику вважають недостатнє споживання клітковини та надмірну кількість жирів у раціоні. Вчені підкреслюють, що важливо не лише кількість вуглеводів, але й їхня якість. Замість надмірного скорочення вуглеводів, дослідники рекомендують споживати продукти, багаті на клітковину, такі як бобові, цільні зерна та овочі, а також корисні жири з морепродуктів і білого м’яса. Середземноморська дієта, яка збалансовано поєднує ці елементи, може значно знизити ризик розвитку діабету.
На основі цих результатів вчені рекомендують переглянути дієтичні рекомендації, особливо для пацієнтів із підвищеним ризиком діабету, і враховувати важливість збалансованого харчування, що включає різноманітні та корисні вуглеводи.