У готування в аерогрилі виявили перевагу для здоров’я, не пов’язану з їжею


Німецькі та британські вчені дослідили вплив різних способів приготування їжі на рівень забруднення повітря в приміщенні, визначивши найбезпечніший метод із точки зору викидів шкідливих частинок і летких органічних сполук.

by @freepik

Дослідження проводилися в кухні-лабораторії Бірмінгемського університету, де була створена контрольована атмосфера: відсутність вентиляції, вікон і дверей, щоб уникнути зовнішнього впливу. Експеримент охоплював п’ять методів приготування курячої грудки: смаження на звичайній сковороді, у фритюрі, швидке обсмажування у воці, варіння та приготування в аерогрилі. Під час кожного процесу вимірювали концентрації дрібнодисперсних твердих частинок (ДТЧ) та летких органічних сполук (ЛОС), які можуть впливати на здоров’я людини.

Найвищі рівні забруднення зафіксували під час смаження на звичайній пательні: концентрація ДТЧ досягала 92,9 мікрограма на кубічний метр, а ЛОС – 260 частин на мільярд. Менш інтенсивне забруднення спостерігали при смаженні у воці (26,7 мкг/м3 ДТЧ і 110 частин/мільярд ЛОС) і у фритюрі (7,7 мкг/м3 ДТЧ і 230 частин/мільярд ЛОС). Варіння й аерогриль продемонстрували найкращі результати: під час використання аерогриля концентрації знижувалися до 0,6 мкг/м3 ДТЧ і 20 частин/мільярд ЛОС, тоді як під час варіння — 0,7 мкг/м3 і 30 частин/мільярд відповідно.

“Під час приготування їжі на рівень забруднення повітря впливають й інші чинники, включно з кількістю використовуваної олії та температурою плити. Однак можна з упевненістю сказати, що провітрювання з відчиненням вікон і використання витяжки допоможуть розсіяти шкідливі частинки і знизити їхній вплив на людину”, – заявив у коментарі Daily Mail один з авторів нової роботи професор Крістіан Пфранг (Christian Pfrang). Стаття про неї вийшла в журналі Indoor Air.

Результати дослідження вказують на важливість вибору безпечних методів готування для зменшення шкідливого впливу на здоров’я. Дрібнодисперсні тверді частинки та ЛОС можуть провокувати серцево-судинні та респіраторні захворювання, інфекції, астматичні напади та навіть підвищувати ризик онкологічних хвороб. Це особливо небезпечно для вразливих категорій населення, таких як діти, люди похилого віку або ті, хто вже страждає від хронічних захворювань.

Дослідники закликають звертати увагу на якість повітря у приміщеннях під час приготування їжі, особливо в умовах сучасного урбанізованого середовища. Додаткові заходи, як-от використання очищувачів повітря або зменшення частоти використання високотемпературних методів, також можуть бути корисними для здоров’я.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *