Вчені з’ясували, як клітковина посилює противірусний захист


Вчені з Китайського університету Гонконгу з’ясували, що клітковина може суттєво зміцнити імунітет, посилюючи природний захист організму від грипу та інших вірусних інфекцій завдяки впливу на кишковий мікробіом.

by @freepik

Харчові волокна, які містяться в овочах, бобових та зернових, стимулюють розвиток пробіотичних бактерій у кишечнику. Ці бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (КЖК), такі як ацетат, пропіонат і бутират. КЖК не лише зміцнюють місцевий імунітет у кишечнику, а й поширюються по кровоносній системі, посилюючи імунну відповідь у всьому організмі.

Дослідження, проведені in vitro, in vivo та ex vivo, показали, що КЖК позитивно впливають на активність Т-клітин і знижують тяжкість інфекцій, таких як респіраторно-синцитіальний вірус (RSV), грип (IAV) та навіть SARS-CoV-2. Наприклад, у випадку COVID-19 КЖК допомогли блокувати проникнення вірусу в клітини та пригнічували його реплікацію, а для RSV вони зменшували вірусне навантаження в легенях.

Особливу увагу вчені приділили взаємодії КЖК із рецепторами, пов’язаними з G-білком (GPCR). Це активує механізми, що пригнічують запальні реакції та стимулюють Т-клітини, регулюючи вироблення цитокінів — білків, що координують імунну відповідь. Завдяки цьому клітковина може бути корисною не лише для профілактики, а й для зменшення тяжкості вірусних захворювань.

Проте ефект КЖК залежить від типу вірусу. Наприклад, для вірусу чикунгунья та деяких латентних інфекцій (ВІЛ-1, ВПГ-1) КЖК могли сприяти запаленням, що потребує подальшого вивчення для мінімізації ризиків.

Таким чином, включення до раціону продуктів, багатих на клітковину та резистентний крохмаль, може слугувати природним «імунним бустером». Хоча це не замінює вакцинацію, особливо проти грипу, клітковина забезпечує додатковий захист, сприяючи загальному здоров’ю та ефективності імунної системи.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *