Вірус грипу А зберігає інфекційність у сирому молоці до 4 днів


Дослідження науковців зі Стенфордського університету під керівництвом Александрії Бойм (Alexandria Boehm) встановило, що вірус грипу А здатен зберігати інфекційність у сирому непастеризованому молоці до чотирьох днів, а його РНК залишається в ньому майже два місяці.

У рамках експерименту дослідники ввели вірус H1N1 PR8, який попередньо було розмножено в клітинах нирок собак, у зразки сирого молока, що зберігалося за температури 4 °C. Результати показали, що протягом чотирьох днів після додавання вірусу його інфекційність поступово знижувалася, але все ще залишалася на високому рівні. Зокрема, через 2,3 дня інфекційність вірусу зменшилася на 99%, однак РНК вірусу продовжували виявляти у молоці навіть через два місяці. У свою чергу, пастеризація молока за температури 63 °C протягом 30 хвилин значно знизила кількість вірусних частинок, інактивувавши вірус, але не повністю знищила його РНК.

Особливу увагу вчені звернули на ризики, пов’язані із сирим молоком, оскільки воно може бути джерелом інших небезпечних вірусів, таких як H5N1, або пташиний грип. У 2024 році в США було зафіксовано спалахи пташиного грипу серед молочних корів, що викликало занепокоєння, оскільки раніше цей підтип вірусу не заражав великої рогатої худоби. Дослідження також виявило РНК вірусу в пастеризованих молочних продуктах, що свідчить про стійкість генетичного матеріалу вірусу навіть після теплової обробки.

Для проведення дослідження науковці використали вірус H1N1, оскільки робота з цим підтипом вимагає менш суворих дозволів. Утім, автори припускають, що поведінка вірусу H5N1 у сирому молоці, найімовірніше, буде аналогічною, враховуючи його стабільність у подібних умовах. Це підкреслює важливість ретельної пастеризації молока та дотримання санітарних норм у молочній промисловості.

Таким чином, дослідження доводить, що навіть після теплової обробки вірусна РНК може залишатися у молочних продуктах, підкреслюючи потенційні ризики споживання сирого молока та необхідність подальших досліджень щодо ефективності різних методів знезараження.

Схожі новини:

  1. Вірус грипу став стійкішим після боротьби з противірусними ліками
  2. Спалахи сезонного грипу захищають людство від глобальної пандемії



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *