Вплив насичених і ненасичених жирів на здоров’я: нові дослідження


Науковці продемонстрували вплив двох типів раціону на показники крові та ризики серцево-судинних захворювань, що підтверджує рекомендації ВООЗ щодо заміни насичених жирів на ненасичені рослинного походження.

Image by Steve Buissinne from Pixabay

У ході експерименту одна група учасників протягом 16 тижнів дотримувалася дієти з вмістом насичених тваринних жирів, а інша – дієти з ненасиченими рослинними жирами. Дослідники для точної оцінки впливу раціону використовували тест мультиліпідного балу (MLS) для аналізу складу ліпідів у крові. Висновки дослідження опубліковані на сайті Science Daily.

Фабіан Ейхельманн, автор роботи, пояснив, що високий показник MLS вказує на здоровий профіль жирів у крові. Він підкреслив, що високе споживання ненасичених рослинних жирів та низьке споживання насичених тваринних жирів сприяє досягненню позитивних рівнів MLS. Результати дослідження пов’язали зі статистикою виникнення серцево-судинних і метаболічних захворювань.

Учасники з вищим MLS мали значно менший ризик розвитку кардіометаболічних захворювань. Добровольці з нижчим MLS до початку експерименту отримали значну профілактичну користь, коли дотримувалися дієти з ненасиченими рослинними жирами. Це підтверджує ефективність рекомендацій щодо зміни дієтичних звичок для профілактики хронічних захворювань.

Отримані висновки пропонують нові аргументи на користь хоча б часткової заміни вершкового масла на якісне рослинне. Це може бути важливим кроком до покращення здоров’я серця та зниження ризиків метаболічних захворювань.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *